top of page

De Wetenschap Achter Online Relatietherapie

Heleen Sleijster

2 minuten om te lezen

18 dec 2023

24

0


Een stel dat online relatietherapie aan het doen is

In onze digitaliserende wereld verandert er veel, zo ook de manier waarop we zorg dragen voor onze relaties. Een opmerkelijke ontwikkeling in de wereld van relatietherapie is de opkomst van online relatietherapie. In deze blogpost verkennen we de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van online relatietherapie en hoe het kan bijdragen aan jouw relatie.


Wat is Online Relatietherapie?

Online relatietherapie is een vorm van therapie waarbij koppels via het internet communiceren met een gekwalificeerde therapeut. Dit kan plaatsvinden via videoconferenties, chatberichten, of e-mail, waardoor stellen toegang hebben tot professionele hulp vanuit het comfort van hun eigen omgeving. Hoewel er vaak in de eerste instantie gedacht wordt dat de afstand een barrière vormt, toont wetenschappelijk onderzoek uit dat dit niet het geval is, en dat online relatietherapie juist veel voordelen heeft.


Wetenschappelijke Onderbouwing: Voordelen van Online Relatietherapie

1. Toegankelijkheid en Gemak:

  • Bron: Barak, A., Hen, L., Boniel-Nissim, M., & Shapira, N. (2008). A Comprehensive Review and a Meta-Analysis of the Effectiveness of Internet-Based Psychotherapeutic Interventions.

  • Online therapie biedt koppels de mogelijkheid om therapie te volgen zonder reistijd of de noodzaak om zich fysiek te verplaatsen. Dit draagt bij aan een grotere toegankelijkheid en het verminderen van barrières voor het zoeken naar hulp.

2. Privacy en Comfort:

  • Bron: Day, S. X., & Schneider, P. L. (2002). Psychotherapy using distance technology: A comparison of face-to-face, video, and audio treatment.

  • Stellen zijn vaak sneller geneigd om gevoelige informatie te delen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving. Dit verhoogt de kans dat ze openlijk communiceren en zich kwetsbaarder opstellen, wat de therapie ten goede komt.

3. Continuïteit van Zorg:

  • Bron: Simpson, S., & Reid, C. (2014). Therapeutic alliance in videoconferencing psychotherapy: A review.

  • Online relatietherapie maakt het eenvoudiger om regelmatige sessies te plannen, omdat de therapie toegankelijker is. Hierdoor wordt de continuïteit van zorg verbeterd. Consistente betrokkenheid bij therapie is essentieel voor positieve resultaten in relatietherapie.

4. Diverse Therapieopties:

  • Bron: Sucala, M., Schnur, J. B., Constantino, M. J., Miller, S. J., Brackman, E. H., & Montgomery, G. H. (2012). The therapeutic relationship in e-therapy for mental health: A systematic review.

  • Online relatietherapie biedt diverse communicatieopties, zoals video, chat en e-mail. Dit stelt koppels in staat om een format te kiezen dat het beste bij hun behoeften past, wat de effectiviteit van de therapie kan verhogen.


Conclusie: Investeren in Jullie Relatie met Online Relatietherapie

Het blijkt dat wetenschappelijk onderzoek het idee dat online relatietherapie effectief is en verschillende voordelen biedt ondersteunt. Door de toegankelijkheid, privacy, continuïteit van zorg en diverse therapieopties, is online relatietherapie een waardevol instrument geworden voor stellen die ernaar streven hun relatie te verbeteren. Het is waardevol om de mogelijkheid van online relatietherapie te overwegen om jullie relatie te versterken en te investeren in een gelukkige toekomst samen.

Heleen Sleijster

2 minuten om te lezen

18 dec 2023

24

0

bottom of page