top of page

Relatietherapie boekrecensie: Erotische Intelligentie door Ester Perel

Heleen Sleijster

2 minuten om te lezen

24 dec 2023

43

0


voorkaft erotische intelligent door Esther Perel

Introductie: In "De Kunst van Verlangen: Een Verdiepende Reis met Erotische Intelligentie" neemt Esther Perel ons mee naar de intrigerende wereld van verlangen en verbinding binnen een langdurige relatie. Door haar boek navigeren we door de complexiteit van menselijke relaties, waarbij ze nieuwe perspectieven introduceert op de kunst van intimiteit die zij ook in haar relatietherapie gebruikt. "Erotische Intelligentie" is niet slechts een verkenning van seksualiteit; het is een uitnodiging om de diepten van verlangen te doorgronden en een blijvende connectie te smeden en tevens een inzicht in de methode van relatietherapie van Esther Perel. Laten we duiken in de thema's, conclusies en aanbevelingen die deze verhelderende reis te bieden heeft.


Samenvatting: "Erotische Intelligentie" van Esther Perel is een diepgaande verkenning van verlangen en verbinding binnen menselijke relaties. Door de lens van erotische intelligentie biedt Perel nieuwe inzichten in de complexe wereld van intimiteit en nodigt ze lezers uit om over hun eigen verlangens na te denken. Het boek benadrukt het belang van het behouden van spanning in langdurige relaties en stelt dat erotiek niet alleen draait om seks, maar ook om de kunst van verlangen.


Thema's:

  • Verbinding en Autonomie: Perel onderzoekt de balans tussen verbondenheid en autonomie binnen relaties, benadrukkend dat individuele groei en vrijheid cruciaal zijn zonder de connectie met de partner te verliezen. Dit wordt ook sterk benadrukt in haar benadering binnen relatietherapie.

  • De Rol van Verlangen: Het boek richt zich op de evolutie van verlangen in verschillende fases van een relatie en hoe het de dynamiek tussen partners kan beïnvloeden.

  • Cultuur en Seksualiteit: Perel werpt een kritische blik op de invloed van cultuur op seksuele normen en moedigt lezers aan om hun eigen overtuigingen te onderzoeken.


Belangrijkste Conclusies:

  • Dynamiek van Verlangen: Verlangen is een dynamische kracht die evolueert in de loop van een relatie. Begrip en communicatie over verlangens zijn essentieel voor een gezonde verbinding en kunnen worden versterkt binnen relatietherapie.

  • Balans Tussen Vrijheid en Samen Zijn: Het boek benadrukt de noodzaak van het behouden van individualiteit binnen een relatie, waarbij autonomie en verbondenheid in evenwicht moeten zijn. Dit onderwerp komt ook terug in de IBCT relatietherapie, waar Esther Perel zich ook door laat inspireren.

  • Culturele Invloeden: Perel wijst op de invloed van cultuur op seksuele normen en benadrukt het belang van het kritisch bekijken van deze normen om een gezonde seksuele beleving te bevorderen.


Aanbevelingen:

  • Actieve Communicatie: Stimuleer open en eerlijke communicatie over verlangens en behoeften binnen de relatie.

  • Individuele Groei: Moedig individuele groei aan en ondersteun de vrijheid van de partner om zichzelf te ontwikkelen.

  • Kritische Reflectie: Reflecteer op culturele invloeden en normen met betrekking tot seksualiteit en identificeer persoonlijke overtuigingen.

  • Onderhoud van Verlangen: Investeer actief in het behouden van spanning en verlangen door creativiteit en vernieuwing binnen de relatie.


"Erotische Intelligentie" biedt niet alleen inzicht in de complexiteit van menselijke verlangens, maar ook praktische aanbevelingen om de erotische intelligentie te vergroten en daarmee de kwaliteit van intieme relaties te verbeteren. Het bied een waardevol inzicht in de aanpak binnen relatietherapie van Esther Perel.

Heleen Sleijster

2 minuten om te lezen

24 dec 2023

43

0

bottom of page